Головна Новини Наші новини Обираємо високоефективне підживлення для сої

Обираємо високоефективне підживлення для сої

Погодні умови агросезону-2020 із їх підвищеними температурами та достатнім рівнем вологи сприяють інтенсивному розвитку сої. Та навіть за такої ситуації вона потребує додаткового підживлення, відзначають фахівці компанії “UKRAVIT”. Адже якщо до 80% потреби азоту культура отримує з атмосфери завдяки бульбочковим бактеріям, то життєво необхідні їй для повноцінного росту та розвитку мезо- та мікроелементи в більшості випадків є недоступними – через дефіцит у ґрунтах або неспроможність рослини їх засвоїти.

Соя досить вимоглива до мінерального живлення, особливо, якщо йдеться про мезо- та мікроелементи: так, зазвичай за вегетацію вона потребує до 3-х позакореневих обробок у критичні фенофази росту і розвитку культури – у фазі 3-5 трійчастих листків, у фазі бутонізації-початку цвітіння та, власне, наразі – за формування та наливу нижніх бобиків, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Тому в цей період дуже важливо забезпечити їй повноцінне живлення і поповнити усі існуючі дефіцити – особливо калію, оскільки це може суттєво вплинути на рівень майбутньої врожайності“.

Олександр відзначає, що особливу потребу соя відчуває у молібдені, борі, марганці, цинку, магнії, калії та сірці. Так, молібден покращує азотний обмін та фіксацію атмосферного азоту бульбочковими бактеріями. Разом з молібденом він радить вносити калій, який поліпшує стійкість культур до повітряної посухи, хвороб, шкідників, забезпечує транспорт продуктів фотосинтезу з вегетативних органів до органів плодоношення. Важливим, відзначає фахівець, є марганець – він бере участь у синтезі білків та у фотосинтезі, а також цинк – він є важливим для роботи ферментативної системи. Крім того, не варто забувати й про магній та сірку: магній бере участь у процесах фотосинтезу, сприяє засвоєнню культурою фосфору та підвищенню вмісту білка у соєвих бобах, а сірка покращує засвоєння азоту та впливає на якісні показники врожаю.

Щоб усунути дефіцит елементів живлення сої та забезпечити її комплексом усіх необхідних макро-, мезо- та мікроелементів, Олександр радить підживити посіви комплексним концентрованим легкозасвоюваним добривом Авангард Бобові. Завдяки оптимально збалансованому складу, розробленому спеціально для зернобобових культур, воно забезпечує потреби сої в елементах мінерального живлення за їх критичними фенологічними фазами та підвищує на 10-15% поглинання основних елементів мінерального живлення кореневою системою із ґрунту. При цьому добриво активує обмінні процеси сої на клітинному рівні, підвищує імунітет культури та забезпечує антистресовий та стимулюючий впливи. Практичний досвід застосування засвідчує, що підживлення сої та інших зернобобових культур добривом Авангард Бобові у суміші із Авангард Фосфіт К+мікро у відповідні фази підвищує їх врожайність до 10-15% та поліпшує їхні якісні та кількісні показники.

Перегляди: 0