Головна Новини Світові ринки У квітні показник світових цін ФАО на продовольство зріс уперше за рік

У квітні показник світових цін ФАО на продовольство зріс уперше за рік

Як повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО), у квітні базовий показник світових цін на продовольчі товари вперше за рік зріс на тлі підвищення міжнародних котирувань цукру, м’яса та рису, передає «ПроАгро Груп».

У квітні 2023 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО становило 127,2 пункту, що на 0,6% вище у порівнянні з його березневим рівнем. Таким чином, значення індексу виявилося на 19,7% нижче рівня, зафіксованого у квітні 2022 року, але все ж таки на 5,2% вище показника за квітень 2021 року.

Індекс цін на цукор ФАО на 17,6% перевищив березневе значення та досяг найвищого рівня з жовтня 2011 року. Це зростання зумовлене зниженням прогнозів та обсягів виробництва в Індії, Китаї, Таїланді та Європейському союзі у зв’язку із посушливими погодними умовами, а також затримками зі збиранням врожаю цукрової тростини у Бразилії та зростанням світових цін на сиру нафту, що, як правило, призводить до підвищення попиту на вироблений з цукрової тростини етанол.

Індекс цін на м’ясо ФАО за місяць зріс на 1,3%, насамперед внаслідок підвищення котирувань свинини, а також цін на м’ясо птиці, що пояснювалося активним імпортним попитом з боку країн Азії та уповільненням виробництва через проблеми із забезпеченням здоров’я тварин . Світові ціни на яловичину також зросли через скорочення пропозиції забійної худоби, насамперед у Сполучених Штатах Америки.

У той самий час ціни інші великі категорії продовольчих товарів, крім рису, продовжили знижуватися.

Середнє значення індексу цін на зернові ФАО з березня скоротилося на 1,7%, опинившись на 19,8% нижче за показник за квітень 2022 року. Світові ціни на пшеницю впали на 2,3%, головним чином через великі обсяги експортної пропозиції з боку Австралії та російської федерації. Світові ціни на кукурудзу знизилися на 3,2% на тлі сезонного збільшення постачання з Південної Америки, де триває збиральна кампанія. Світові ціни на рис, навпаки, зросли під впливом активного купівельного попиту в Азії та скорочення обсягів урожаю через подорожчання виробничих ресурсів та несприятливих погодних умов, особливо за межами Азіатського регіону.

Значення індексу цін на олії ФАО, падіння якого триває п’ятий місяць поспіль, знизилося на 1,3%. Світові ціни на пальмову олію залишалися на стабільному рівні, а котирування соєвої, ріпакової та сонячної олії знизились під впливом сезонного фактора високого (можливо, рекордного) врожаю сої в Бразилії.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО впав на 1,7% внаслідок слабкого імпортного попиту на сухе молоко, що зберігається на світових ринках, і зростаючої експортної пропозиції сиру в Західній Європі.

Перегляди: 5