Головна Новини Ринок України В Україні з”являться три реєстри для контролю органічного виробництва

В Україні з”являться три реєстри для контролю органічного виробництва

Міністерство агрополітики планує розробити реєстри органів сертифікації, операторів органічного сектору та органічного посівного матеріалу для контролю органічного виробництва та запобігання фальсифікації органічної продукції до серпня 2019 року.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на УНІАН, про це повідомила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

“Величезна робота стоїть перед нами, перед Міністерством аграрної політики, яка стосується розробки реєстру операторів ринку, реєстру органів сертифікації, реєстру органічного насіння – це три основні, базові реєстри, відкриті, прозорі, які мають бути, з одного боку, у вільному доступі, зрозуміло, з різним рівнем доступу для різних користувачів, але, однак, ми хочемо зробити цей ринок прозорим, конкурентним, і ці три реєстри – це те, над чим ми зараз працюємо “, – сказала Трофімцева.

За її словами, незважаючи на те, що закон почне діяти тільки з серпня наступного року, за цей період необхідно розробити і затвердити ще близько 15 нормативно-правових актів і привести існуючі у відповідність до нового закону, в тому числі це стосується правил органічного виробництва.

Голова правління Федерації органічного руху України Євген Милованов зазначив, що закон про органічне виробництво, а також підзаконні акти, які міністерство планує розробити до серпня наступного року, покликані врегулювати існуючий ринок органічної продукції в Україні відповідно до міжнародних стандартів.

“Уже сотні органічних виробників підняли для себе досить високо планку, і багато з них вже займаються цим упродовж 20 років, орієнтуючись на стандарти Європейського Союзу. Коли ми говоримо про те, що прийнятий закон – це не аморфний набір літер і цифр, це закон, який максимально адаптований, з одного боку, до європейського законодавства і водночас до українських норм”, – наголосив він.

Крім основного для органічних виробників закону, в Україні починають діяти міжнародні проекти у сфері органічного виробництва.

Керівник проекту “Німецько-українське співробітництво у сфері органічного землеробства” Елізабет Рюегг наголосила, що в рамках співпраці України і Німеччини передбачено навчання і підготовку кадрів для роботи в органічному виробництві.

“Проект здійснює свою роботу на трьох рівнях. В першу чергу на рівні фермерів, ми проводимо тренінги, представляємо нові підходи в органіці. Другий рівень – академічний, залучаються до співпраці університети, відбувається обмін професійною інформацією”, – зазначила Рюегг.

Перегляди: 0