Головна Новини Ринок України У ВР подали законопроект щодо продовження земельного мораторію до 2020 року

У ВР подали законопроект щодо продовження земельного мораторію до 2020 року

Група народних депутатів з ініціативи Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) 4 грудня зареєструвала у Верховній Раді України законопроект №9355-5 про продовження дії земельного мораторію до 1 січня 2020 року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп”, про це йдеться у повідомленні асоціації.

“Не дивлячись на те, що в Україні постійно ведуться дискусії щодо можливого введення ринку землі, нам до сих пір не був представлений законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Це питання надзвичайно хвилює вітчизняних аграріїв і викликає безліч питань. При таких обставинах говорити про зняття мораторію рано”, – сказав заступник голови ВАР Денис Марчук.

В асоціації, посилаючись на пояснювальну записку до проекту закону №9355-5 відзначили, що політичні спекуляції про те, що з 1 січня 2019 року буде запроваджено ринок землі, створюють напругу в суспільстві і не сприяють довірі громадян до реформ, які реалізуються в державі.

Крім того, в асоціації вважають, що перед введенням обороту земель сільськогосподарського призначення спочатку необхідно розробити і прийняти законодавчу базу щодо формування розвиненої мережі фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації.

“Слід також враховувати, що сьогодні комерційні банки не можуть запропонувати сільськогосподарським товаровиробникам дешевого кредитування. Високі кредитні ставки обумовлені тим, що банки надають кредити обов’язково під заставу, а з огляду на те, що на купівлю-продаж сільськогосподарських земель діє заборона, предметом застави є майбутній урожай, що пов’язано з високими ризиками “, – йдеться у повідомленні ВАР.

В асоціації відзначили, що час, на який буде продовжено дію мораторію, дозволить врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель і розробити необхідні нормативно-правові акти для запуску ринку землі в Україні.

Нагадаємо, що заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, було запроваджено ще у 2001 році. З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

Перегляди: 0