Головна Новини Ринок України Президент підписав закон про правила маркування продуктів

Президент підписав закон про правила маркування продуктів

Президент України підписав закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, який запроваджує нові правила їх маркування.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Укрінформ”, закон встановлює загальні принципи та вимоги щодо інформації про харчові продукти, зокрема стосовно їх маркування, а також обов’язки операторів ринку з доведення цих даних до споживачів.

Зокрема, закон забороняє використовувати інформацію, що може ввести споживачів в оману. А саме: забороняється приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості. Передбачено надання споживачу інформації про алергени, харчові продукти, продаж яких здійснюється дистанційно, про використання у харчовому продукті рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії. Окрім того, закон зобов’язує операторів ринку надавати споживачам інформацію й щодо того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню.

Законом також встановлюються вимоги до забезпечення розбірливості інформації про продукт. Наприклад, висота малих літер у тексті, яким надається обов’язкова інформація про харчовий продукт, має бути не меншою 1,2 мм. У разі використання упаковки або тари, площа найбільшої поверхні якої менша за 80 кв. см, висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 0,9 мм.

Інформація про харчові продукти, згідно з ухваленим законом, має надаватися на упаковці державною мовою. Надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про нього, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 10 мінімальних зарплат. За введення споживачів в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, штраф становить 30 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб і 20 – для фізосіб-підприємців.

Ухвалений закон має на меті приведення українського законодавства у відповідність до Положення Регламенту Євросоюзу №1169 від 25 жовтня 2011 року щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Перегляди: 0