Головна Новини Ринок України Експорт свіжих ягід з України падає другий рік поспіль

Експорт свіжих ягід з України падає другий рік поспіль

Не дивлячись на те, що площа під лохиною, малиною та суницею садовою в Україні активно розширюється, експорт свіжих ягід з країни падає вже другий рік поспіль.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, головною причиною такої ситуації є недостатні маркетингові зусилля учасників плодоовочевого бізнесу України щодо розширення ринків збуту продукції з високою доданою вартістю.

У 2018 році загальний експорт свіжих ягід з України знизився відразу на 17% і склав 4,8 тис. тонн.

Аналітики відзначають, що експорт свіжих ягід з України знижується вже другий рік поспіль, що є неприємною тенденцією з точки зору прибутковості виробництва. За вказаний період обсяг експорту свіжих ягід з України знизився на 24%.

“В ягідному бізнесі переробка не є додаванням вартості, а скоріше навпаки, оскільки свіжа ягода коштує в кілька разів дорожче, ніж заморожена. А на переробку в джеми, пюре, концентрати, соки і інше йде взагалі тільки нетоварна продукція”, – зауважив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

За його словами, підвищення доданої вартості можливо лише в тому випадку, якщо ми навчимося вирощувати, допрацьовувати, прибирати, упаковувати, охолоджувати і транспортувати ягоду до кінцевого споживача таким чином, щоб вона зберігала товарний вигляд. В цьому випадку, наприклад, на малині, можна отримати навіть в 10 разів вищу ціну, якщо продавати її на експорт.

Перегляди: 0