Головна Новини Ринок України В Україні очікується зниження цін на лохину

В Україні очікується зниження цін на лохину

В Україні учасники ягідного ринку очікують, що оптові ціни на лохину при відвантаженні з господарства вже до кінця червня можуть впасти до $5 за кг.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, на вихідних спостерігалося різке збільшення пропозиції лохини від фермерів України, що призвело до зниження цін на цю ягоду.

На ринку України перші оптові партії ранньої лохини з’явилися в перші дні минулого тижня і вартість її становила до 300 грн за кг в дрібнооптовій торгівлі (більше $11 за кг). До п’ятниці, 20 червня, ціни опустилися майже на долар, але як і раніше, переважно, перевищували $10 за кг.

Проте на вихідних, коли на ринок стали надходити перші партії лохини з Вінницької та Чернівецької областей, ціни стали знижуватися більш динамічно. Поки що більшість фермерів намагається утримувати ціни на лохину на рівні 200 грн за кг ($7,6 за кг), однак у неділю вже стали з’являтися перші пропозиції ягоди за нижчою ціною. Переважно на таку ціну погоджувалися фермери, у яких не було потужностей по охолодженню і зберігання ягоди, а також ті, хто не міг запропонувати досить великих обсягів, але і в роздріб продати весь обсяг не мав можливості.

“Не дивлячись на різке зниження цін на лохину в Україні у вихідні, ціни все ще досить високі порівняно з минулим роком і набагато вище песимістичних прогнозів, які озвучувалися учасниками ринку раніше. Аналогічна ситуація і в сусідній Польщі, де ціни на ранню лохину вище, ніж в минулому році, майже в два рази”, – розповів економіст інвестиційного департаменту продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За його словами, масове збирання лохини в Україні почнеться приблизно через тиждень-півтора. Однак, найімовірніше, вже на цьому тижні ціни на лохину в Україні опустяться нижче цін на лохину в Польщі, що має запустити експорт продукції і надати підтримку цінам.

Учасники ягідного ринку, опитані аналітиками EastFruit, серед яких фермери і представники оптової торгівлі, очікують, що оптові ціни на лохину при відвантаженні з господарства вже до кінця червня можуть впасти до $5 за кг. При цьому трейдери, найчастіше, прогнозують навіть нижчі ціни, а фермери, навпаки, переважно вважають, що ціни не будуть знижуватися так швидко, і до кінця червня 2019 року буде перебувати ближче до позначки в $6 за кг.

Перегляди: 0