Головна Новини Ринок України Українські фермери сподіваються на новий рекорд з експорту яблук

Українські фермери сподіваються на новий рекорд з експорту яблук

Яблука нового врожаю вже надійшли у продажу. Українські фермери сподіваються, що в новому сезоні ціни на фрукти будуть вищими, а напрацьовані за останні три роки бізнес-зв’язки із зовнішніми покупцями дозволять встановити черговий рекорд з експорту яблук.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, у сезоні-2018/19 Україні вдалось зберегти позитивний торговий баланс по яблуку, збільшивши експорт до рекордного показника 62 тис. тонн. Рік тому експорт був мінімум в 1,5 раза меншим.

Водночас Держстат зафіксував майже трикратне збільшення імпорту яблук: в період з липня 2018 рік по червень 2019 рік в Україну було ввезено 19,5 тис. тонн цих фруктів.

Сезонність імпорту та експорту суттєво відрізнялась від попереднього маркетингового року. У 2018/19 МР більше 80% всього імпорту припало на останні два місяці – травень і червень, тоді як в 2017/18 МР імпорт яблука почав поступово зростати ще від середини зими.

“До квітня 2019 року пропозиція українського яблука була надмірною, а ціни низькими, тому і імпорт був мізерним. Але потенціал зберігання яблука врожаю 2018 року був низьким через прискорене визрівання в умовах високих температур на початку літа. Тому вже у квітні ми відчули перші ознаки дефіциту якісного яблука і почали його імпортувати із сусідньої Польщі”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

Україна в сезоні 2018/19 МР збільшила імпорт яблука, хоча власний врожай був рекордним, в 2018 році українські фермери зібрали 1,4 млн тонн. Відносно неврожайний сезон-2017/18 закінчився із рекордними перехідними запасами українського яблука.

Безумовним досягненням цього року стало розширення географії експорту яблук, поставки відбувались у 18 країн світу. Експорт суттєво збільшився в напрямку Близького сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини. Більше яблука Україна також експортувала до країн ЄС, де місцеві фермери також зібрали рекордний врожай.

Збільшити експорт вдалось за рахунок суттєвого зниження цін на українські яблука і збільшення частки продукції експортної якості в деяких господарствах. Середні ціни на яблука в сезоні-2018/19 були найнижчими принаймні за останні три роки, в тім динаміка цін більше була протилежною попередньому сезоні і дуже подібною до сценарію сезону-2016/17.

Перегляди: 0