Головна Новини Ринок України Молочна галузь потребує широкої програми підтримки

Молочна галузь потребує широкої програми підтримки

В Україні за 10 місяців вироблено 8,4 млн т. молока, що на 3,6%, або 313 тисяч тонн менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Асоціацію виробників молока.

Найбільше скоротилося виробництво молока в господарствах населення – до 6,1 млн тонн молока, що на 4,5% менше, ніж торік. Падіння виробництва серед підприємств становило 1,1%, до 2,3 млн тонн. Більшість регіонів продовжує скорочувати виробництво сировинного молока. Найбільш відчутне скорочення виробництва порівняно з минулим роком демонструють підприємства Рівненщини – 9,2 тис. тонн, а це 14,2%, Донеччини – 7,5 тис. т – 12,4%, Сумщини – 10,1 тис. т – 6,7%, та Київщини – 8,3 тис. т – 4,4%.

“Попри те, що темпи скорочення поголів’я у промисловому секторі вищі, ніж серед господарств населення, падіння виробництва молока поки що є мінімальним. Це зумовлено скороченням, насамперед, низькопродуктивного поголів’я та одночасною роботою над підвищенням молочної продуктивності, що однозначно є позитивним моментом, – пояснює аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць. – Проте в ситуації, що склалася, зростаючий дефіцит молока в переробці повністю не можна компенсувати лише підвищенням рівня продуктивності корів. Молочна галузь наразі потребує широкої програми підтримки з довготерміновими гарантіями з боку держави”.

За звітний період всього п’ятьом областям вдалося наростити виробництво молока. Так, підприємства Тернопільщини збільшили виробництво молока-сировини на 6,9 тис. т, на Хмельниччині продемонстрували приріст на рівні 9,1 тис. т, на Волині – 3,1 тис. т, на Херсонщині – 1,4 тис. т, на Харківщині – 2,2 тис. т.

Перегляди: 0