Головна Новини Ринок України Торік Україна втратила 100 середніх молочно-товарних ферм

Торік Україна втратила 100 середніх молочно-товарних ферм

У 2019 році Україна втратила близько 100 середніх молочно-товарних ферм, чисельністю 200-300 корів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agroportal.ua.

Як зазначає Анна Лавренюк, віце-президент Асоціації виробників молока, у попередні п’ять років свою діяльність припиняли невеликі молочні ферми, а наразі з ринку виходять і власники середніх ферм. “Вже виходять з ринку ті господарства, які дуже багато вклали в молочний сектор. В результаті це відбилося і на об’ємі молока, що надходить на переробку. Тільки за перше півріччя 2019 року переробна галузь не дорахувала більше, ніж 900 т молока щодоби”, – розповідає експерт.

У 2019 році промисловий сектор втратив 6% поголів’я, що є найбільшим падінням за останні 20 років. “Негативна тенденція почалася з березня, господарства втрачали по 2−3 тисячі промислових корів. Ще січень-лютий демонстрував зростання поголів’я. Це також пов’язано із невизначеністю ринку землі. При відсутності гарантій і пільг для того, щоб зберегти за собою земельний банк, без якого молочно-товарна ферма не зможе забезпечити себе кормами, підприємці почали стрімко вирізати худобу”, – пояснює Анна Лавренюк.

За словами віце-президента АВМ, з тих пір, як уряд заявив, що до 2020 року будуть скасовані всі програми держпідтримки і розвитку молочного скотарства, в промисловому сегменті чисельність поголів’я зменшилася на 5 тисяч корів. “В середньому у 2019 році поголів’я падало на 2,8 тис. корів на місяць”, – зазначає Анна Лавренюк.

Перегляди: 0