Головна Новини Ринок України Свинарі озвучили суму потрібну на програму компенсації втрат від АЧС

Свинарі озвучили суму потрібну на програму компенсації втрат від АЧС

Асоціація “Свинарі України” підрахувала, що на програму компенсації втрат через африканську чуму свиней для промислових господарств необхідно близько 252 млн грн.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на asu.pigua.info.

Нині у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відбуваються обговорення основних напрямів спрямування коштів державної підтримки на 2020 рік. Так, на програми розвитку тваринництва планують виділити 1 млрд грн, який спрямують за двома напрямами: часткова компенсація за будівництво тваринницьких комплексів та відшкодування вартості закуплених племінних тварин. Крім того, цьогоріч розглядається можливість впровадження програми компенсації втрат через АЧС для промислових свиногосподарств.

В умовах складної епізоотичної ситуації, сукупні втрати промислового сектору свинарства з 2015-го року оцінюють близько у 50 млн дол. США (понад 240 тис. голів). При цьому з місцевих бюджетів було відшкодовано 2,95 млн грн чи 1,4% від необхідної суми компенсацій.

Аби ефективніше контролювати поширення АЧС у промисловому секторі та не допустити замовчування нових випадків захворювання необхідно спрямувати кошти державної підтримки на часткову компенсацію втрат промислових свиногосподарств, спричинених АЧС.

Враховуючи досвід попередніх років, середню чисельність поголів’я у найбільших виробників свинини в Україні (понад 130 тис. гол.) та вищу кількість спалахів АЧС серед невеликих операторів, Асоціація “Свинарі України” запропонувала сформувати фонд програми на 150 тис. голів.

При цьому відшкодування 50% вартості поголів’я пропонується здійснювати з урахуванням технологічно-вікової групи:

а) поросята від народження до 30 кг ( від народження до переведення на відгодівлю) компенсуються за тарифом 50% середньоринкової ціни на товарних поросят масою 20-30 кг;

б) відшкодування вартості тварин інших технологічно-вікових груп (свиноматки, кнури, реммолодняк та відгодівельні свині) за тарифом 50% актуальної ринкової ціни на свиней забійних кондицій.

Дієвість цієї програми продемонстрував досвід інших країн, які постраждали від АЧС. Зокрема, у Румунії компенсації підлягають 100% ліквідованого через АЧС поголів’я. У Польщі та Литві використовують систему компенсацій 100% вартості втрачених тварин для виробників з поголів’ям до 1000 свиней.

Перегляди: 1