Головна Новини Ринок України Борошномели та пекарі просять керівництво держави обмежити експорт зерна

Борошномели та пекарі просять керівництво держави обмежити експорт зерна

Асоціація “Борошномели України” та Всеукраїнська асоціація пекарів закликали керівництво держави обмежити експорт зернової продукції продовольчої групи з метою недопущення різкого зростання ціни на хліб.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на vap.org.ua.

Як зазначається у зверненні асоціацій до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка, з огляду на розгортання в світі пандемії вірусу COVID-19, економіку України очікують непрості часи. Зміна та ускладнення логістичних маршрутів, підвищена волатильність світових ринків і підвищений попит на продукти харчування з огляду на запроваджені по всьому світу карантинні заходи уже починають негативно відображатися на українських компаніях, які працюють в секторі постачання продовольчих товарів.

Через карантин відбувається закриття деяких підприємств, звільнення працівників чи їхній вихід у позапланові відпустки за свій рахунок. А суттєве зниження платоспроможності населення уже в найближчі тижні відіб’ється на роботі виробників.

“Пекарська та борошномельна галузі у ситуації, що склалася, є одними зі стратегічних для забезпечення продовольчої безпеки України. Утім, низка факторів ставить під загрозу спроможність наших підприємств виконувати цю соціально важливу і необхідну функцію у цей складний час”, – підкреслюють в асоціаціях.

Зокрема, як зазначають “Борошномели України” та Всеукраїнська асоціація пекарів, на сьогодні склалася критична ситуація на внутрішньому ринку зерна. Через зростання попиту на зовнішніх ринках і через сезонні фактори збільшуються ціни на продовольчу пшеницю.

“Приміром, лише за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн/т. Таке здорожчання уже в найближчому майбутньому призведе до зростання ціни на борошно всіх сортів на 500-600 грн/т. Оскільки борошно у собівартості хліба складає понад 40%, то й підвищення ціни на цей товар першої необхідності для громадян на 15-20% є майже доконаним фактом”, – пояснюють вони.

Виробники хліба намагаються максимально оптимізувати виробничі процеси, аби зростання не було різким і болісним для споживачів. При цьому підприємства галузі вживають безпрецедентних заходів безпеки на виробництві, аби максимально захистити споживачів і працівників від розповсюдження небезпечного захворювання.

“Крім того, ми повністю і безперебійно забезпечуємо зростання попиту на хліб і хлібобулочні вироби в роздрібній мережі (наразі зафіксовано зростання такого попиту на 30-40% від нормального сезонного рівня, а в деяких точках зростання кратне), аби не дати створити у населення відчуття паніки через відсутність найголовнішого і найнеобхіднішого продукту – хліба. У обставинах, що склалися, ми звертаємось до вас із проханням допомогти нам зберегти нинішній рівень цінової політики і убезпечити споживачів від різкого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби. Одним зі способів це зробити ми бачимо запровадження тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів”, – підкреслили в асоціаціях.

“Борошномели України” та Всеукраїнська асоціація пекарів розуміють, що такий крок може викликати незадоволення у частини експортерів, тому готові надати детальні пропозиції щодо механізму регулювання цього питання в рамках національного антикризового штабу з протидії пандемії чи на будь-якій іншій оперативній та ефективній платформі для діалогу виробників і влади.

Перегляди: 0