Головна Новини Ринок України Мінекономіки та учасники зернового ринку узгодили граничний обсяг пшениці для експорту

Мінекономіки та учасники зернового ринку узгодили граничний обсяг пшениці для експорту

Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства разом з учасниками зернового ринку підписали документ про встановлення граничного обсягу пшениці, який може бути експортованим у 2019/2020 маркетинговому році, тобто до 30 червня 2020 року – на рівні 20,2 млн тон. Документ має на меті забезпечити прогнозованість експорту, стабільність ринку зерна всередині країни, а також запобігти підвищенню цін на борошно.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на me.gov.ua, від учасників зернового ринку додаток до Меморандуму про взаєморозуміння підписали: Американська торговельна палата в Україні, Українська зернова асоціація, Європейська Бізнес Асоціація, Міжнародна Асоціація торгівлі зерном та кормами (GAFTA), ГС “Всеукраїнський аграрний форум”, ГС “Борошномели України”. Від Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства – міністр Ігор Петрашко.

“Україна залишається стабільним та надійним партнером постачання зерна на зовнішні ринки. Традиційно у нашій країні продовольчої пшениці виробляється більше, ніж споживається, тому ми можемо гарантувати як внутрішню продовольчу безпеку, так і забезпечувати продовольством увесь світ. Водночас з огляду на швидкий розвиток подій, ми будемо ретельно моніторити темпи експорту пшениці і у разі суттєвого перевищення вчасно вживати необхідних заходів для забезпечення національної продовольчої безпеки”, – повідомив Ігор Петрашко.

Станом на 26 березня, за даними Державної фіскальної служби, з України було експортовано пшениці, суміші пшениці та жита з борошном у перерахунку на зерно майже 18 млн тон, з них продовольчої пшениці (з борошном у перерахунку на зерно) 11,1 млн тон. Річна потреба внутрішнього ринку у продовольчій пшениці в Україні становить 4,8 млн тон.

Перегляди: 0