Головна Новини Ринок України Чи спричинять комусь труднощі затверджені граничні обсяги експорту пшениці

Чи спричинять комусь труднощі затверджені граничні обсяги експорту пшениці

Граничні обсяги експорту пшениці всіх класів на 2019/20 МР на рівні 20,2 млн тонн, затверджені в додатку до Меморандуму, підписаного Міністерством економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства разом з учасниками зернового ринку, не спричинить жодних ускладнень ні для експортерів, ні для внутрішніх споживачів. Як повідомляє “ПроАгро Груп”, таку думку в коментарі agrotimes.ua висловила заступниця директора ProAgro Group Марія Колесник.

За її словами, підписання подібного Меморандуму є традиційним для нашої країни. Водночас, цього сезону, через неузгодженість на момент його підписання балансових характеристик зернового ринку між експортерами та міністерством, 3 жовтня документ було підписано без додатку, в якому якраз і вказуються обсяги експорту. На той час урядовці наполягали на цифрі 18 млн тонн, тоді як ринок схилявся до показника у 20 млн тонн пшениці.

“Затвердження додатку з обсягом 20,2 млн тонн сьогодні має влаштувати всіх гравців зернового ринку і не спричинить жодних ускладнень, як для експортерів, так і для внутрішніх споживачів. За прогнозами аналітиків ProAgro Group цьогорічний експорт пшениці оцінюється якраз у 20 млн тонн”, – зазначила Марія Колесник.

З початку поточного МР, станом на 30 березня експорт пшениці з території нашої країни склав 17,815 млн тонн, що на 4,374 млн тонн перевищило аналогічний показник минулого року. За попередніми оцінками Держкомстату України, виробництво пшениці в країні в сезоні 2019/20 МР становило 28,3 млн проти 24,6 млн тонн у 2018/19 МР.

Перегляди: 0