Головна Новини Ринок України Можливі кілька сценаріїв земельної реформи

Можливі кілька сценаріїв земельної реформи

Голова ГО “Аграрний союз України” (АСУ) Геннадій Новіков вважає, що в разі, якщо закон про обіг сільгоспземель пройде подальші юридичні процедури, очікується щонайменше два сценарії розвитку подій.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

За його словами, перший сценарій передбачає подання до Конституційного суду України клопотання щодо скасування положень закону і подальше створення нового законодавчого пакету стосовно земельної реформи. Саме таку ініціативу підтримує Аграрний союз.

Другий сценарій – якщо закон вступить у дію в нинішньому вигляді, профільні аграрні асоціації, в тому числі АСУ, будуть ініціювати інші земельні закони для забезпечення умов нормального функціонування агросектору та розвитку сільських територій. Ідеться, зокрема, про ініціювання створення таких фінансових інструментів, за допомогою яких землю зможуть купувати ті, хто на ній працює. Уже, зокрема, напрацьовано закон про іпотечну установу, який було передано на ознайомлення депутатам Верховної Ради.

“У законі наразі немає дуже важливого уточнення, що стосується спекуляцій на продажі землі. У документі, зокрема, не вказано, скільки разів і за який період одна фізична чи юридична особа може купувати чи продавати землю сільгосппризначення. Також немає уточнення щодо продажу землі особам з кількома громадянствами. Тому ці питання, як і багато інших, потребують вивчення та вдосконалення”, – зауважив Геннадій Новіков.

Наразі на сайті парламенту зареєстровані постанови про скасування результатів голосування за ринок землі, в результаті чого підписання закону стало неможливим до їх розгляду парламентом.

Перегляди: 0