Головна Новини Ринок України Через обмеження пропозиції ціни на живець свиней ростуть

Через обмеження пропозиції ціни на живець свиней ростуть

У ситуації карантину впродовж березня-початку квітня ціна на живець свиней істотно коливалася, досягнувши пікових цього року значень як у бік зростання (50,2 грн/кг), так і зменшення (40,5 грн/кг в окремих регіонах). В АСУ зростання ціни на свинину живою вагою пояснюють істотним обмеженням пропозиції.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на asu.pigua.info.

Зростанню ціни на живець до 50,2 грн/кг з 46,08 грн/кг передусім сприяло закриття ринків та ажіотажні закупівлі. Це, з одного боку, істотно підвищило попит на промислову свинину, яка реалізується через мережі та м’ясні магазинчики, а з іншого, зупинило збут значній частині виробників – близько 70% від загальної кількості – понад 1700 господарств.

З початку карантину в Україні спостерігається здороження складових виробництва свинини. Насамперед кормової сировини, яка в середньому складає 70% у структурі загальної собівартості. Так, із початку березня кукурудза та пшениця подорожчали на 14%, ячмінь – на 7%. У середньому це збільшило загальну собівартість 1 кг свинини майже на 10%. До цього додається ще близько 5-10% через зростання витрат на забезпечення біобезпеки господарств і заходи мінімізації зараження персоналу в умовах пандемії COVID-19.

Перегляди: 0