Головна Новини Ринок України Чим загрожує припинення фінансування шлюзів на Дніпрі

Чим загрожує припинення фінансування шлюзів на Дніпрі

Українська зернова асоціація застерегла керівництво країни та уряду щодо критичної ситуації з фінансуванням судноплавної інфраструктури, а саме шлюзів на Дніпрі, яка може призвести до техногенної катастрофи. Будь-яка аварія на шлюзах на Дніпрі загрожуватиме не тільки екології, енергетичній інфраструктурі та економіці всієї держави, а життю мільйонів громадян України. Адже це загрожує неконтрольованому скиду вод вниз за течією і руйнування каскаду гідроспоруд нижче шлюзу, і як наслідок, руйнування каскаду ГЕС та затоплення величезних територій.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uga.ua.

Постановою КМУ “Про затвердження переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави” від 04.03.2015 №83 Державне підприємство “Укрводшлях” визначене як стратегічне підприємство для економіки та безпеки держави.

Однак, ухвалений Верховною Радою України закон №3279-д “Про внесення змін до Державного бюджету України”, та який вступив в силу після підписання Президентом України, залишив без фінансування підприємство ДП “Укрводшлях”, що обслуговує та забезпечує роботу шлюзів на каскаді ГЕС річки Дніпро. Це на додаток до того, що підприємство ДП “Укрводшлях” хронічно не дофінансовувалося протягом багатьох років, що призводило до неможливості проведення капітальних ремонтів шлюзів та затягування відкриття навігації на Дніпрі, і, відповідно, до неможливості перевезень зерна та інших вантажів річкою. Так, в 2019 році із необхідних і запланованих 124,3 млн. грн. ДП “Укрводшлях” було використано тільки 22,7 млн. грн., оскільки кошти на це виділялися в кінці року за залишковим принципом.

Позбавлення фінансування ДП “Укрводшлях” призведе до абсолютної неспроможності забезпечити підприємством виконання робіт з капітального ремонту та обслуговування шлюзів. До прикладу, сьогодні досі закритий через необхідність проведення капітального ремонту Канівський шлюз, що ставить під загрозу відкриття навігації на цій ділянці Дніпра, та як наслідок, несе загрози для усієї річкової галузі. Наслідки зриву ремонту Канівського шлюзу можуть бути катастрофічні для економіки держави та іміджу надійного партнера, при цьому бізнес буде вимушений нести значні збитки.

Перегляди: 1