Головна Новини Ринок України Названо ціну міндобрив у разі монополізації ринку

Названо ціну міндобрив у разі монополізації ринку

“Якщо буде монополізація ринку міндобрив, то аграрії платитимуть до 2 тис. грн за тонну більше. Ми і так переплачуємо за техніку, за запасні частини, за витратні матеріали. Якщо ще й відбудеться квотування імпортних добрив, то ми будемо зовсім неконкурентоспроможними. Проблема в тому, що монополізація ринку збільшить ціну на добрива. Українське добриво на 30% дешевше продається за кордоном. А нам, на сьогоднішній день, на 30% дорожче продають”, – цитує слова члена правління Всеукраїнської Аграрної Ради Валерія Колоша “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com. Негативні наслідки введення квот на імпорт мінеральних добрив він озвучив під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського з бізнесом на Чернігівщині з надією, що глава держави захистить аграріїв і не допустить остаточної монополізації вітчизняного ринку мінеральних добрив.

Згідно з даними дослідження, проведеного Київською школою економіки (KSE), запровадження квотування імпорту мінеральних добрив призведе до зниження сукупного добробуту країни (ВВП) розрахунково на $100-238 млн. Разом з тим, основний “удар” отримають аграрії, які можуть втратити $174-509 млн, при чому найбільше постраждають малі сільгоспвиробники, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.

Крім того, як вважають фахівці Київської школи економіки, існують також ризики зриву поставок через ліцензування/адміністрування квот (ризик корупції) та нарізка квот між країнами.

Тому в KSA рекомендують не запроваджувати квоти, натомість працювати безпосередньо з вітчизняною хімічною галуззю і розвивати її, але не за рахунок сільгоспвиробників. Тим більше, що в хімічної галузі є чудовий чинник розвитку – зростаючий інтерес з боку АПК.

Як зазначає заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов, зараз ціни на газ, які складають 80% собівартості добрив, в Україні нижчі, ніж у тих країнах, з якими ми конкуруємо у Європі. Більше того, доставка добрив з інших країн потребує затрат на логістику. І саме тому ми маємо зараз на ринку ті ціни, які встановились. Разом з тим, наші виробники експортують добрива до інших країн за значно нижчою ціною. Тобто, на даний момент вони отримують на внутрішньому ринку преміальну монопольну маржу, яку не можуть мати на зовнішніх ринках. Тому говорити, що є якась загроза їхній виробничій діяльності немає жодних підстав.

Більше того, наголосив заступник голови ВАР, статистика 2019 року показує, що виробництво азотної групи добрив в Україні зросло приблизно на 70%, що не може свідчити про яку-небудь загрозу виробнику. Разом з тим, введення квот на імпорт мінеральних добрив сприятиме остаточній монополізації ринку та підніме і без того завищені ціни вітчизняного виробника. Це прямо випливає із попередніх висновків Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства: “Там прямо говориться, що проблема, яку ми хочемо вирішити введенням квот, – це низькі ціни на добрива. Тобто ті ціни, які у нас зараз і так вищі світових, у розслідуванні називають низькими. І саме цю проблему пропонується вирішити. Тобто ведення квот призведе до подальшого зростання цін”.

Михайло Соколов підкреслює, якщо вітчизняний виробник ставить собі за мету бути першим на ринку добрив в Україні, йому просто необхідно зробити ціни внутрішнього ринку такими ж, як і експортні, тобто нижчими. Таким чином, імпорт в Україну основних міндобрив стане просто неможливим і для цього не потрібно буде вживати жодних заходів. Потрібно просто перестати заробляти преміальну маржу на українському с/г виробнику, інформує “ПроАгро Груп” з посиланням на uacouncil.org.

Перегляди: 0