Головна Новини Ринок України НБУ підтримав ділову активність в Україні

НБУ підтримав ділову активність в Україні

Пом’якшення монетарної політики Національного банку підтримує ділову активність в країні.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на bank.gov.ua, з огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час, правління Національного банку знизило облікову ставку на 2 п.п. до 6% з 12 червня. Таким чином, загалом із початку року облікова ставка зменшилася на 7,5 п.п. і досягла найнижчого рівня за історію незалежної України.

Також Національний банк ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з “облікова ставка +/- 2 в.п.” до “облікова ставка +/- 1 в.п.”. “Це означає, що за нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватися під 5%. Зміна ширини коридору дасть змогу досягати операційної цілі монетарної політики, яка полягає в утриманні гривневих міжбанківських ставок на рівні близькому до ключової ставки в межах коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу”, – підкреслюють у відомстві.

Подальша монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від: глибини падіння споживчого попиту, яке послаблює інфляційний тиск, а з іншого боку – від швидкості відновлення ділової активності на тлі пом’якшення карантину, яке прискорить зростання цін.

Перегляди: 0