Головна Новини Ринок України Депутати візьмуться за питання державної підтримки АПК

Депутати візьмуться за питання державної підтримки АПК

Парламент перед канікулами планує розглянути пропозицію з поверненням норми про державну компенсацію аграріям на рівні 1% ВВП, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов зазначив, що підтримує поновлення практики виділення агросектору державної підтримки в розмірі мінімум 1% аграрного ВВП країни за рік. Це важливо для ефективного розвитку агропромислового комплексу. А самі кошти повинні виділятися систематично.

“Зрозуміло, що 2020 рік для країни й бюджету є непростим. Потрібно повертати багато зовнішніх боргів попередників, тож дефіцит зростає. Але, попри це, цьогоріч вдалося направити на державну підтримку аграріям 4 млрд грн за ключовими напрямами: тваринництво, фермерство, садівництво, компенсація вартості с/г техніки й компенсація відсотків кредитів. Надалі ми в аграрному комітеті будемо допрацьовувати нову програму держпідтримки галузі та прописувати в ній оновлені програми”, – заявив він.

За його словами, систематична держпідтримка створить мультиплікативний ефект загалом для економіки і з часом допоможе українським виробникам розвивати переробну галузь, а також позитивно вплине на суміжні галузі економіки. Так, тільки одне робоче місце, наприклад, у тваринництві створює додатково три робочі місця – при перевезенні молока до переробного заводу, власне на самому заводі та в торговельній мережі.

Перегляди: 0