Головна Новини Ринок України Спрогнозовано валовий урожай озимих

Спрогнозовано валовий урожай озимих

В Україні валовий урожай озимих може скласти: пшениці 25,4 млн т (40,4 ц/га) – на 8,21% менше, ніж у 2019 р., ячменю – 3,2 млн т (31,5 ц/га) – на 15,54% менше, ніж у 2019 р., ріпаку – 2,9 млн т (23,2 ц/га) – на 9,17% менше, ніж у 2019 р. Про це заступниця директора “ПроАгро Груп” Марія Колесник повідомила agravery.com.

“Червневі опади істотно поповнили рівень запасів вологи в ґрунті, що позитивно вплинуло на ріст і розвиток кукурудзи та соняшнику. Однак ці ж дощі погіршили фітосанітарний стан посівів ранніх зернових, а також спричинили затримку збиральних робіт”, – пояснює Марія Колесник. І зауважує, що тривала спека на півдні, сході та частково в центрі країни вкрай негативно позначилась на посівах ранніх культур та зменшила їх потенціал.

За словами аналітика компанії Agritel Олексія Єрьоміна, головною відмінністю цього сезону є дуже низькі показники врожайності на початку збиральної кампанії: “Жнива традиційно розпочалися з південних регіонів, які найбільш постраждали від весняної нестачі вологи. Тож такі показники, які ми бачимо зараз у 2,2 т/га по пшениці не є несподіванкою”.

Водночас він додає, що в міру просування збиральної кампанії в центральні, східні, північні та західні райони побачимо підвищення показників урожайності. Наприклад, на Полтавщині нині збирають 40-45 ц/га озимої пшениці та 47 ц/га озимого ячменю, на Вінниччині зараз середня урожайність озимого ячменю становить 44,8 ц/га, а на Прикарпатті в окремих господарствах вона сягнула 50-70 ц/га. Відтак загальна картинка по країні має виглядати краще за ситуацію в південних областях.

Перегляди: 0