Головна Новини Ринок України Який сигнал дасть затягування реформи детінізації АПК

Який сигнал дасть затягування реформи детінізації АПК

Відмова від реформи детінізації сільськогосподарської галузі або затягування з її прийняттям продемонструють аграріям, що вони зробили помилку, вирішивши працювати легально. Відтак, вони закликають парламент розглянути та прийняти в першому читанні законопроєкт №3131 як базовий, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на uacouncil.org.

Громадські спілки “Всеукраїнська Аграрна Рада” та Всеукраїнський Конгрес Фермерів закликали припинити маніпуляції, які поширюються щодо питання детінізації агросектору. А Верховну Раду України – невідкладно розглянути законопроєкт №3131, що вирівнює податкове навантаження легальних сільськогосподарських виробників та “тіньовиків”.

“Незважаючи на те, що законопроєкт є одним з найочікуваніших серед аграрної спільноти, в ЗМІ розпочалися публікації деяких експертів, які заявляють, що змушувати тіньових агровиробників платити податки нарівні з усіма іншими громадянами України, несправедливо. Нібито, податкове навантаження в 1,4 тис. грн з гектара призведе до банкрутства фермерських господарств”, – йдеться у зверненні.

Асоціації наголошують, що роблячи такі заяви, “експерти” замовчують ряд інших факторів. “Замовчується, що малі фермери, які легально працюють, вже платять більше – від 2 тис. грн з одного га в рік; що українці, які отримують мінімальну заробітну плату за свою нелегку працю, сплачують ПДФО і військовий збір, а тіньові фермери, багато з яких є мільйонерами, ні; що середній прибуток від обробки гектару с/г земель становить від 6 до 9 тис. грн в рік; що ухилення від сплати податків на дохід від обробки с/г землі позбавляє можливості територіальні громади фінансувати освіту, охорону здоров’я і соціальний захист тих, хто дійсно потребує допомоги та підтримки, а це призводить до знищення села як такого”, – зазначено в заяві.

Перегляди: 2