Головна Новини Ринок України Власників паїв змусять їх продавати

Власників паїв змусять їх продавати

Справжня мета законопроєкту №3131 про запровадження поставленого податку з кожного гектара сільськогосподарської землі – змусити власників паїв продати свої наділи після відкриття ринку землі через рік. Про це в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2018-2019 рр. Максим Мартинюк написав на своїй сторінці у Facebook.

“Вся західна цивілізація тримається на двох речах – конкуренції та підприємницькому духові. Прийняття законопроєкту №3131 має на меті їх знищити на користь агрохолдингів. Відтак штамп популістів про “село гине” може стати сумною реальністю”, – цитує його слова “ПроАгро Груп”.

На думку ексурядовця, вигоду від прийняття законопроєкту №3131 отримає лише великий агробізнес України. Його представники у парламенті ще з 2017 року намагались проштовхнути ініціативу з аналогами поставленого податку, який мали сплачувати селяни, що самостійно працюють на своїх земельних ділянках. В період з 2016 по 2019 роки уряд двічі відкидав ідею введення такого податку.

“Він ставить у нерівні умови агрохолдинги, які мають доступ до дешевих кредитів, і фермерів, які змушені кредитуватися під 25% річних; вертикально інтегровані компанії, які можуть оптимізувати своє податкове навантаження, і одноосібника, який у вигляді нового податку віддасть більшу частину заробленого”, – наголошує екскерівник аграрного міністерства.

На його думку, лобісти великого агробізнесу у попередні 3 роки були наполегливі в просуванні поставленого податку з кожного гектара, бо хотіли знищити руками влади своїх конкурентів серед дрібних аграріїв. Число їх росло, а ефективність роботи стала перевершувати неповоротких латифундистів.

“Але ми в уряді розуміли, що якраз на плечі людей цей податок і ляже. І замість уявної детінізації ми отримаємо реальне посилення бідності. Тому далі розмов все це не пішло”, – коментує Максим Мартинюк.

“Втім, нинішня “моновлада” нездатна розуміти наслідки своїх дій. І цим зараз активно користується великий агробізнес, який намагається загнати 30% населення і 17% ВВП країни в стан злиднів та справжнього вимирання села”, – наголошує ексміністр аграрної політики.

Перегляди: 0