Головна Новини Ринок України Уперше УМІ зріс у червні

Уперше УМІ зріс у червні

Індекс умовної прибутковості виробництва молока України (УМІ) в червні 2020 року не тільки продемонстрував омріяну стабільність, але й виріс на незначні 0,5%. Це перше зростання УМІ в червні за всю історію спостережень з 2011 року, бо, як правило, червень – це не найкращий місяць для виробників. Минулого року, наприклад, УМІ знизився в червні на 4,4%. Це на своїй сторінці у Facebook написав економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак, повідомляє “ПроАгро Груп”.

Не зважаючи на зниження ціни на 1,2%, це зниження було компенсоване здешевленням концентрованого раціону на 1,7%, переважно завдяки падінню цін на соняшниковий шрот.

Отже, червень став першим місяцем року, коли УМІ не знижувався – до цього він падав кожного місяця 2020 року. Не зважаючи на це, сукупно перше півріччя було для професійних виробників молока не таким вже й поганим – прибутковість перевищувала минулорічну на 3,4% і була найвищою за останні шість років. Тільки в далекому 2014 році перше півріччя принесло виробникам більші прибутки.

Чому ж прибутковість була вищою, не зважаючи на падіння кожного місяця? Головна причина, пише економіст, – рекордно висока прибутковість в другій половині 2019 року.

Він нагадав, що УМІ – це відношення ціни на сире молоко першого ґатунку до вартості концентрованого кормового раціону в комерційних господарствах. Абсолютне значення УМІ аналізувати немає сенсу – воно ні про що не говорить, а ось динаміка УМІ дуже чітко показує зміни в прибутковості виробництва молока безвідносно інфляції та девальвації, адже ці два важливих фактори враховані в рівнянні через зміну цін кормів та молока. При цьому, в залежності від змін в рівнях ефективності, в окремих господарствах УМІ може зростати швидше або повільніше. В липні, як правило, відмічається початок сезонного зростання УМІ. В цьому році теж чимало підстав для зростання – і на зовнішньому, і на внутрішньому ринках.

Перегляди: 0