Головна Новини Ринок України У якому разі агровиробнику доведеться нести відповідальність за перевантаження зерновоза

У якому разі агровиробнику доведеться нести відповідальність за перевантаження зерновоза

Відповідальність за збитки, завдані власникові великовагового та/або великогабаритного транспортного засобу чи вантажу, а також третім особам у зв’язку із забороною руху внаслідок невідповідності фактичної ваги вантажу даним, зазначеним у товарно-транспортній документації, несе вантажовідправник. Тому експерти радять агровиробникам ніколи не підписувати дві товарно-транспортні накладні (з фактичною вагою та такою, яка відповідає вимогам). В такому випадку саме вантажовідправник буде нести усі ризики, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

Вікторія Кіпріянова, юридичний консультант Всеукраїнської Аграрної Ради, рекомендує: “Якщо вантажоперевізник наполягає на перевантаженні транспортного засобу просто запропонуйте включити в договір про надання послуг з перевезення, умову що вантажовідправник не несе відповідальності за порушення габаритно-вагових параметрів автомобільного транспорту. Крім того, транспортному засобу буде заборонено рух до усунення порушення, що може призвести до значних збитків у зв’язку із невиконанням контрактів, та перевантаження продукції в інший транспортний засіб”.

Загалом, дозволено перевезення вантажів із загальною масою (разом з масою транспортного засобу) не більше 40 тонн. Штрафи для порушників такі – за: перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно при перевезенні вантажу без відповідного дозволу – штраф у розмірі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 гривень); перевищення понад 10%, але не більше 20% – штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 гривень); перевищення понад 20% – штраф у розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 гривень).

Перегляди: 1