Головна Новини Ринок України Які переваги розпаювання державних земель для агросектору

Які переваги розпаювання державних земель для агросектору

Озвучено переваги прийняття законопроєкту про розпаювання державних земель для агросектору: окрім встановлення соціальної справедливості щодо одержання паю працівниками держпідприємств, як це ще в 90-х роках було зроблено працівниками колгоспів, законопроєкт №3012-2 є важливим для економіки держави. У цьому переконаний один із авторів документу, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

13 липня, Верховна Рада ухвалила в повторному першому читанні законопроєкт №3012-2 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю)”.

Олег Тарасов зазначив, що лише в сфері АПК налічується біля 500 державних установ та підприємств і майже всі вони згідно фінзвітів є збитковими. Насправді, за різними договірними схемами на землях таких підприємств працюють інші зацікавлені приватні особи, або фірми. При цьому оплата за можливість обробітку землі становить в середньому $200 за 1 га землі.

“Утримання збиткових господарюючих суб’єктів завдає колосальних збитків державі, при цьому розкрадаються мільярди гривень, які не потрапляють ні в бюджет, ні в розвиток самих підприємств”, – повідомив нардеп.

Він зазначив, що у цьому контексті потрібна нова стратегія стосовно розвитку Національної академії агарних наук України та ïï дослідних господарств і підприємств.

“Ми втрачаємо лідерські позиції в галузі племінного тваринництва, насінництва, вирощування унікальних сортів. Тому, окремим питанням є ефективність та подальша доцільність використання значних обсягів державних сільськогосподарських земель академією”, – додав Олег Тарасов.

Перегляди: 0