Головна Новини Ринок України В Україні оцінили тіньовий ринок зерна

В Україні оцінили тіньовий ринок зерна

Олексій Любченко, голова Державної податкової служби, заявив, що в Україні 10,4 млн га землі з 16, які розпайовані, обробляються дрібними фермерами (одноосібниками). Тобто з 10,4 млн га землі ми можемо мати зерна на 150 млрд грн, які треба легалізувати. А це 25 млрд грн ПДВ.

“Загалом в Україні діє масштабна система скруток ПДВ в різних галузях, зокрема в сільському господарстві. Тіньову потребу в скрутці ПДВ треба якось задовольнити. Головні товари, які беруть участь у скручуванні ПДВ, – добрива і господарські товари. Тобто те, що користується постійним стабільним попитом і може бути продано за готівку. Наступна група – пиво і продовольчі товари, які теж формують (податковий кредит) і продаються за готівку. Починаючи від стегенець відомих виробників. Господарі холдингів про це не знають. Це працює на рівні дрібних постачальників, які продали товар за готівку, їм оформили повернення, а далі вони продали за безнал, але вже порожні папери, тобто продали ПДВ”, – цитує його слова “ПроАгро Груп” з посиланням на agravery.com.

Таким чином, за цими прикладами він говорить про 40 млрд грн “скрученого” ПДВ на рік, які не отримує бюджет. З них тільки по імпорту близько 27 млрд грн ПДВ.

Перегляди: 0