Головна Новини Ринок України Вартість сушки на елеваторах може зменшитися

Вартість сушки на елеваторах може зменшитися

“ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua повідомляє, що цього року може бути переглянута в бік зменшення вартість сушіння тонно-відсотка через світове зниження цін на енергоресурси. За словами, Ярослава Штики, члена правління “Асоціації елеваторів України”, основна затратна частина у процесі сушіння зерна подешевшала втричі: якщо два роки тому вартість газу подекуди сягала 11 тис. грн за тисячу кубометрів, то цього року в поодиноких випадках дехто вже купив газ у межах 2 тис. грн, а наразі торгуються в межах 3 тис. грн.

Ще один виклик, що чекає на елеваторників цього року – дефіцит зерносушильних потужностей. В Україні наразі дефіцит зерносушильного обладнання становить приблизно 50%. І він особливо буде відчутний цього сезону, оскільки рік видався вологий.

Цього сезону зросте вартість транспортування зерна з поля на елеватор, адже влада посилила контроль за рухом перевантажених транспортних засобів. Експерти прогнозують зростання попиту на залізничні перевезення через сезонність та подорожчання автотранспортної логістики.

Перегляди: 0