Головна Новини Ринок України Україні потрібен уніфікований підхід до оподаткування земель

Україні потрібен уніфікований підхід до оподаткування земель

Ситуацію зі ставками податку на землю в Україні потрібно вирішувати на державному рівні. Слід Кабінету Міністрів врегулювати питання розробки методології розрахунку процентної ставки, розробити єдиний уніфікований підхід. Так вважає практикуючий адвокат В’ячеслав Ганган, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на obozrevatel.com.

За його словами, уряд має визначити критерії, від яких будуть відштовхуватися місцеві ради. Наприклад, від площі земельної ділянки, від її розташування – в центрі або на околиці.

“Підприємцю важливо мати можливість заздалегідь розуміти, на яку суму він може розраховувати, а не чекати рішення місцевої ради. Підкреслю, саме місцеві ради вирішують, як будуть платитися податки до місцевих бюджетів. Але ставки податку на землю визначено Податковим Кодексом, тому буде логічно, якщо уряд затвердить методологію розрахунку. Інакше продовжиться те, що ми маємо зараз: судові процеси, неоднакова судова практика і повна анархія в сфері земельних відносин”, – каже він.

Експерт пояснив, що підприємці, які беруть землю в оренду у місцевих рад, повинні платити щорічний податок до місцевого бюджету. Ставку податку в кожному конкретному випадку встановлюють місцеві ради, її розмір становить від 3% до 12% від грошово-нормативної оцінки вартості земельної ділянки.

“Встановлюється ця ставка для кожного підприємця індивідуально. Кабінет Міністрів не створив єдиного підходу на нормативному рівні, а місцеві ради цим користуються. Припустимо, мова йде про столичний ринок, і нормативно-грошова оцінка ділянки становить півтора мільйона гривень. Київрада вирішує, за якою ставкою буде платити орендар – 3%, 4%, 5%, або 12%. Розкид від 45 тисяч до 180 тисяч гривень. Критеріїв немає, заздалегідь розрахувати, який розмір земельного податку доведеться платити, неможливо”, – розповів він.

Така ситуація, на думку адвоката, тягне за собою корупційний і економічний ризики.

Перегляди: 0