Головна Новини Ринок України В Інституті аграрної економіки прогнозують, що гречка дорожчати не буде

В Інституті аграрної економіки прогнозують, що гречка дорожчати не буде

Впродовж першого тижня серпня внутрішні закупівельні ціни на гречку знизилися на 7%, до 15,15 тис. грн за тонну.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію ННЦ “Інститут аграрної економіки”.

При цьому фахівці інституту не прогнозують у наступні місяці значного підвищення цін на гречані крупи, оскільки вже за пару тижні почнеться збір нового врожаю зернової, якою цього року аграрії засіяли 74 тис. га, на 10 тис. га більше, ніж торік. Крім того, близько 500-600 тонн крупи гречаної має поставити на ринок АТ “Аграрний фонд” зі своїх запасів.

За словами заступника директора “Інституту аграрної економіки” Миколи Пугачова, подорожчання гречаної крупи в Україні сталося через запровадження у березні 2020 року карантину, пов’язаного із епідемією COVID-19, що сприяло підвищенню попиту на продовольчі товари. Вже в квітні цього року середні споживчі ціни на крупи гречані зросли на 17,99%. У торговельній мережі гречка пропонувалася за ціною понад 30 грн за кг.

“Підвищення цін обумовлено також тим, що у 2019 році в Україні зібрали рекордно низький урожай гречки – 85 тис. тонн. Це на 38% менше, ніж роком раніше. Головною причиною зменшення обсягів виробництва стало скорочення посівних площ майже удвічі порівняно з попереднім сезоном”, – додав науковець.

Він також нагадав, що 2 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України заборонив експорт вітчизняної гречки, а відтак пропозиція української зернової на внутрішньому ринку має зрости.

Перегляди: 0