Головна Новини Ринок України Україна нарощує імпорт свіжих фруктів та ягід

Україна нарощує імпорт свіжих фруктів та ягід

За перші 6 місяців 2020 року Україна імпортувала 443 тис. тонн свіжих фруктів, ягід та горіхів, загальною вартістю $333 млн. Для порівняння роком раніше імпорт у натуральному виразі склав 398,9 тис. тонн, а у вартісному – $271,1 млн. Таким чином закордонні поставки свіжих фруктів, ягід та горіхів в Україну за рік зросли на 11% у натуральному та 22,8% у вартісному виразі.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Української плодоовочевої асоціації.

Найбільш різке збільшення закордонних поставок спостерігалося в сегменті баштанних культур. За перші півроку Україна імпортувала 2,1 тис. тонн баштанних, загальною вартістю $2 млн. Для порівняння, з січня по червень 2019 року аналогічні показники склали 0,7 тис. тонн, та $0,6 млн, відповідно.

Відзначимо, що у порівнянні з минулим роком за 6 місяців 2019 року Україна наростила імпорт і інших фруктів і ягід, які традиційно вирощуються в Україні. Так, за звітний період імпорт кісточкових (абрикос, персик, черешня, слива) збільшився на 16,6% у натуральному виразі та на 26,6% у вартісному. А закордонні закупівлі ягід Україною зросли на 17,9% в натуральному та 40,9% у вартісному виразі.

Збільшення імпорту пояснюється зменшенням виробництва баштанних, кісточкових, а також ягідних культур в поточному сезоні. В квітні та травні в Україні спостерігалися відразу декілька хвиль заморозків. Так, виробники абрикосів та черешні з півдня України говорили про втрату 90-95% врожаю ранніх сортів кісточкових.

Перегляди: 0