Головна Новини Ринок України Суха спекотна погода затримує посівну озимих культур

Суха спекотна погода затримує посівну озимих культур

Попри настання календарної осені, у першій декаді вересня в Україні спостерігалася спекотна, як для цього періоду, погода з різкими нічними та денними коливаннями температури повітря.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію Херсонського обласного центру з гідрометеорології.

Так, середньодобова температура повітря виявилася на 2-8°С вищою за норму і становила від 17 на півночі до 27°С тепла на півдні, максимальна температура повітря досягала 24-36 °С, мінімальна у найхолодніші ночі знижувалась до 7-23°С. Поверхня ґрунту вдень нагрівалася до 45-56°С, вночі охолоджувалася до 4-12°С тепла. Відносна вологість повітря у середньому становила від 48 до 67%. У південних, східних та центральних областях у денні години відмічалося її зниження до 48% і нижче, максимальну вологість повітря зафіксовано 4 вересня – 89 %.

Опади у вигляді незначних дощів, місцями грозових злив спостерігалися майже на всій території країни, але вони носили локальний та нерівномірний характер. Так, на переважній території Харківської області їх кількість становила – 7-11 мм, або 34-42 % від норми, у південній частині області – не перевищувала 3-10 % від норми. Кількість опадів на більшій частині території Херсонської області становила 0,1-7,0 мм, а в Геніческому районі та на південному заході області – 15-31 мм. У Львівській області випало 1,5 мм опадів, у Київській – 1,6 мм, у Сумській – 2,8 мм.

Такі погодні умови негативно позначаються на завершальному етапі розвитку пізніх культур та на підготовці ґрунту під сівбу озимих культур урожаю 2021 року. Тобто, відбувається прискорене дозрівання навіть пізньостиглих сортів і гібридів соняшника, сорго та інших культур. На окремих полях, навіть після випадання опадів, де вже зійшов ріпак озимий, спостерігається зрідженість його посівів. Незважаючи на складну ситуацію, в окремих господарствах розпочалася сівба озимої пшениці.

Перегляди: 0