Головна Новини Ринок України Збитки аграріїв через негоду сягають 118 мільярдів гривень

Збитки аграріїв через негоду сягають 118 мільярдів гривень

Втрати сільгоспвиробників через засухи та заморозки за попередніми оцінками експертів можуть сягнути 118 мільярдів гривень.

Про це заявив голова Громадської спілки “Аграрний союз України” Геннадій Новіков, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу АСУ.

“Сільське господарство перебуває у критичному стані. Цього року навіть критично постраждалі регіони (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області), не зважаючи на обіцянки держави, не отримали жодної копійки допомоги. А, зважаючи на критичну ситуацію, державна підтримка потрібна не зараз, а на позавчора”, – наголосив очільник АСУ.

За його словами, через несприятливі погодні умови сильно постраждали посіви кукурудзи, врожайність якої цього року на 40% менша, ніж торік. Так саме врожайність соняшнику в частині регіонів становить усього 3-4 ц/га, що в 4-5 разів нижче за торішні показники.

Щоб відновити виробництво у низці регіонів потрібно змінити систему кредитування аграрного сектору, створити умови для того, аби реально запрацював проєкт підтримки “5-7-9”, надати сільгоспвиробникам компенсацію за відсотковими ставками, особливо постраждалим господарствам.

Також АСУ вимагає оптимізації сплати ПДВ при настанні форс-мажорних обставин, які найбільше постраждали від несприятливих погодних умов.

Перегляди: 0