На старті збирання врожаю 2020 року Україна знову імпортує картоплю. Трейдери почали завозити картоплю з Білорусі на початку вересня, хоча сьогодні внутрішні ціни майже у 1,5 раза нижчі від попереднього року.
Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на департамент “Аналітика” найбільшого у Західній Україні гуртового ринку “Шувар”.
“Перші партії білоруської картоплі з’явились на ринку Україні, як тільки ціни на гуртових ринках досягли показника 6 грн/кг. Мова йде про невеликий обсяг, який поки що не впливає на ринок, але це перший дзвіночок про те, що бізнес-зв’язки, набуті внаслідок великої потреби в імпорті в минулому сезоні, досить міцні. Іншими словами, навіть мінімальне зростання внутрішньої ціни одразу ж буде “відкривати двері” імпортній картоплі”, – коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” гуртового ринку “Шувар”.
Попередні оцінки кажуть про те, що у цьому сезоні пропозиція місцевої картоплі в Україні буде більшою, ніж рік тому, а обсяг імпорту здебільшого буде залежати від системності продажів українських фермерів.
“Теоретично нам у цьому сезоні мало б вистачити власної картоплі: врожайність є кращою, а площі збільшували не тільки комерційні виробники, а й населення. Втім, як показує практика, українські виробники досить часто зупиняють продажі, очікуючи зростання ціни. Така тактика призводить до збільшення імпорту і, відповідно, до збільшення пропозиції. Тобто замість зростання, ціни навпаки знижуються”, – пояснює пані Гетьман.
За даними департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар”, у минулому сезоні в Україні найвища ціна на картоплю -12 -13 грн/кг була зафіксована саме у кінці вересня, коли попит був найбільшим. Потім до кінця сезону ціни коливались у межах діапазону 7-10 грн/кг завдяки стабільним обсягам імпорту. За весь минулий сезон до України було завезено понад 450 тис. тонн картоплі – безпрецедентний обсяг за всю історію незалежності країни.