Головна Новини Ринок України Приватизація ДПЗКУ можлива після вирішення питання з китайським кредитом

Приватизація ДПЗКУ можлива після вирішення питання з китайським кредитом

Зараз приватизацію АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) не розглядають, оскільки перед цим необхідно вирішити питання з китайським кредитом.

Про це розповів в.о. голови правління ДПЗКУ Василь Коваленко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням Elevatorist.com.

“Була розмова, що якщо і виставляти ДПЗКУ на приватизацію, то не за копійки. Так, компанію треба очистити від всяких виразок і продати за ринковою ціною, причому на піку ціни. Однак зараз це питання не актуальне, поки не вирішено питання з китайським кредитом”, – розповів Василь Коваленко.

На його думку, у аграрної країни повинна бути така корпорація, як ДПЗКУ. Вона може залучити інвестиції.

“Адже навіть якщо взяти чинний китайський кредит, він складається з двох частин. Друга частина в $1,5 млрд. на закупівлю китайських ЗЗР і техніки. Ми цю частину не використовуємо. Хоча платимо за неї щороку $90 тис. За обслуговування рахунку. Тобто за 10 років ми вже $700 тис. По суті, викинули на вітер”, – пояснює в.о. голови правління ДПЗКУ.

За словами Василя Коваленка, можна залучити ці $1,5 млрд. Частину цих грошей можна вкласти в модернізацію ОЗТ, Миколаївського порту, зробити днопоглиблення. Це знизить собівартість відвантажень і збільшить пропускну спроможність терміналів з 3,6 млн. тонн зерна на рік до 5-5,8 млн. тонн.

“Ці гроші можна використовувати для нарощування земельного банку до 50-60 тис. га. Тоді і вартість компанії зросте. Зараз у ДПЗКУ 6 тис. га. Технічно це все можливо зробити”, – підсумував керівник.

Перегляди: 0