Головна Новини Ринок України Карантин в Україні майже не вплинув на аграрну і харчову галузі

Карантин в Україні майже не вплинув на аграрну і харчову галузі

Карантинні обмеження в Україні по-різному вплинули на сектори економіки, зокрема найбільше постраждали сфери, пов’язані з необхідністю відвідування громадських місць, зібранням людей.

Про це повідомив голова Центру прикладних досліджень Андрій Каракуц за результатами опитування представників бізнесу, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Finance.ua.

“Ми отримали таку картину, що дуже по-різному вплинуло рішення уряду про жорсткий локдаун, карантинні обмеження на різні сектори економіки. Тобто, якщо певні сектори, які були пов’язані з відвідуванням публічних місць, зібранням людей, отримали найжорсткіший удар, то якщо брати такі сектори, як сільське господарство або хімічна промисловість – на них локдаун мав значно менший вплив”, – сказав Каракуц.

За його словами, у секторі виробництва харчової продукції робота під час карантину також не припинялася. Серед головних проблем, з якими зіткнулися опитані компанії, була важкість доступу працівників до своїх робочих місць.

Поширення пандемії та запровадження карантину здебільшого негативно вплинули на стан вітчизняного експорту, передусім, через зниження обсягів міжнародних перевезень. Як зазначається, в умовах карантинних заходів показники прибутковості українських компаній-експортерів знизилися – і в натуральних показниках, і в обсягах надходжень на тонну продукції.

Між тим, з точки зору динаміки обсягів прибутку карантинні обмеження не завдали великої шкоди системам організації доставки. Так, за дев’ять місяців 2020 року морські порти України обробили 118,78 млн. тонн вантажів, на 3,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року, що зумовлене зовнішньою кон’юнктурою на ключових експортних ринках.

Перегляди: 0