Головна Новини Ринок України Сільсьгоспкультури в зоні ЧАЕС досі забруднені радіацією

Сільсьгоспкультури в зоні ЧАЕС досі забруднені радіацією

Міжнародна команда дослідників з Greenpeace та Університету Ексетера виявила небезпечний рівень радіокатівних елементів у сільськогосподарських культурах за “зоною відчуження”.

Вони припускають, що в усьому винна зола, яку використовують для добрив, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на HighTech.

У новому дослідженні вчені виявили, що пшениця, жито, овес і ячмінь, який ростуть на цій території, містять два радіоактивних ізотопи – стронцій-90 і цезій-137, – які знаходяться вище меж безпечного рівня.

“Наші висновки вказують на забруднення і опромінення людей, яке триває зараз. Цей процес ускладнюється відсутністю офіційного моніторингу з боку влади”, – зазначив автор дослідження Давид Сантільйо, судово-екологічний експерт науково-дослідних лабораторій Greenpeace при Університеті Ексетера.

Дослідники, в співпраці з Українським інститутом сільськогосподарської радіології, проаналізували 116 зразків зерна, зібраних в 2011-2019 роках, з Іванківського району України – це близько 50 км на південь від колишньої АЕС.

Ця територія знаходиться за межами “зони відчуження” Чорнобиля, радіус якої 48 км навколо АЕС. У 48% проб знайшли радіоактивні ізотопи, головним чином стронцій-90, який перевищував безпечний рівень. Вони також виявили, що в пробах деревини, відібраних у тому ж регіоні в період з 2015 по 2019 рік, рівні стронцію-90 перевищували безпечну межу – їх не можна використовувати навіть в якості дров.

Дослідники вважають, що радіація в деревині може бути причиною триваючого радіоактивного зараження сільськогосподарських культур через майже 35 років після катастрофи. При аналізі деревної золи з печей вони знайшли рівні стронцію-90, що в 25 разів перевищують безпечні рамки. Місцеві жителі використовують цю золу, а також золу місцевої ТЕС для підживлення посівів. Цей процес продовжує круговорот радіації через грунт.

Перегляди: 0