Головна Економіка і аграрна політика Аграріям на деокупованих територіях з наступного року передбачена безповоротна фінансова допомога

Аграріям на деокупованих територіях з наступного року передбачена безповоротна фінансова допомога

Державну та міжнародну допомогу аграріям обговорили учасники круглого столу «18 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи відновлення галузі», який було організовано Всеукраїнською аграрною радою за підтримки Програми USAID АГРО.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства.

Як зазначив на засіданні Тарас Висоцький, на сьогодні підтримка фермерів включає безпосереднє фінансування та ресурсну допомогу насінням, добривами тощо. Найбільш дієвою для фермерів є фінансова підтримка з розрахунку на гектар. Така допомога планується з наступного року за кошти Європейського Союзу.

«В проєкті бюджету на 2024 рік заплановані виплати на підтримку аграріїв на деокупованих територіях – майже 800 млн. гривень. Це  20 млн. євро, наданих Україні  ЄС. Це безповоротна допомога для сільгосппідприємців», – зазначив Тарас Висоцький.

Він відзначив, що оформити таку допомогу фермери можуть через Державний аграрний реєстр. Основна умова –  зареєстровані права власності або оренди на землю.

Також набули сили зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%», які передбачають  спецумови фінансування для підприємців з деокупованих територій. Зокрема, чітко визначені категорії деокупованих територій, щоб зробити кредити для аграріїв більш доступними.

«Оновлені пільгові умови за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» передбачають  ставку 1% річних протягом перших двох років і 3%, починаючи з третього року кредитування. Решта компенсується з держбюджету. Фактично – це безкоштовний кредит, який допоможе аграріям на деокупованих територіях відновити своє виробництво», – наголосив Тарас Висоцький.

Перегляди: 2