Головна Економіка і аграрна політика Аграрії не отримали обіцяні державою дотації на вирощування гречки

Аграрії не отримали обіцяні державою дотації на вирощування гречки

Україні необхідно збільшити площу для вирощування гречки вдвічі – на 80-100 гектарів, щоб забезпечити власні потреби у цій культурі.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на delo.ua.

За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, це зробити нескладно, але фермери не хочуть займатися виробництвом гречки, оскільки прагнуть заробити на виробництві більш рентабельних культур, тому виділяють площі під кукурудзу, сою і соняшник. А вирощуючи гречку, їх заробіток може бути як стабільним, так і збитковим.

Також для стимулювання галузі необхідна підтримка з боку держави, і одна з програм для розвитку нішевих культур вже навіть ініційована. Сюди входить і гречка. Передбачається, що в рамках програми аграрії зможуть отримати компенсацію в сумі до 5 тисяч гривень на кожен гектар засіяної культури, але не більше 300 га оброблюваних угідь одним заявником. У Мінагрополітики очікують, що це дозволить зупинити зростання цін на гречку, просо, жито та овес й зробить їх виробництво рентабельним.

Але, за словами Сергія Громового, грошей для підтримки галузі в рамках цієї програми аграрії так і не отримали.

«Гроші з бюджету виділено, але з березня цього року й до цього часу не затверджено механізм їх отримання. Після його затвердження почнеться збір заявок на отримання фінансування, але документи потрібно подати до 15 жовтня, а наразі вже середина вересня. Фермери вже не вірять обіцянкам, тому не хочуть займатися виробництвом гречки і скептично ставляться до ініціатив з боку держави», – підсумував Громовий.

Перегляди: 0