Головна Ринок України Експорт/імпорт Акцію польських перевізників патронує проросійська фракція Сейму

Акцію польських перевізників патронує проросійська фракція Сейму

Про причини, які підштовхнули далекобійників до страйку, а також наміри польських перевізників, висловилася низка українських нардепів і фахівців.

Загальний висновок з ситуації, що склалася – легко не буде, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на думки, які зібрав Телеграм-канал «Труха Україна».

  • Дмитро Соломчук, народний депутат України, фракція «Слуга народу»:

«Якщо порахувати, скільки через блокування в цьому ланцюжку втрачають усі компанії, то для українського бюджету це виливається не менше, як 60-80$ з однієї фури на добу. Також через блокування зменшився експорт української агропродукції до країн ЄС або транзит через ЄС до третіх країн, що призводить до катастрофічної проблеми в аграріїв».

  • Юлія Клименко, народна депутатка України, фракція «Голос»:

«На заблокованому кордоні щодня накопичується 5-7 тисяч вантажівок. Але ми розуміємо, що вже є низка компаній і асоціацій, які також вимагають від своїх урядів введення аналогічних дозволів. Тобто, ця блокада, умовно кажучи, вже завтра, не дай Бог, може бути розширена».

  • Володимир Балін, віце-президент Міжнародної транспортної асоціації України:

«Я вважаю, що це відкрили економічний фронт проти України. Федерація, яка пройшла до Сейму і має вісімнадцять депутатів – вона проросійська і вона патронує цю акцію. Ті перевізники які, фактично, стоять на кордоні, вони працювали на білоруському і російському ринку».

  • Ніна Южаніна, Народна депутатка України, фракція «Європейська Солідарність»:

«Таку ситуацію можна було спрогнозувати ще з літа. Бо існуюча система до лібералізації передбачали видачу багаторазових чи одноразових дозволів на паритетній основі. При цьому українські перевізники завжди мали в рази більше дозволів, чим, наприклад польські». 

  • Іван Крулько, Народний депутат України, фракція «Батьківщина»:

«Приблизно кожен день Україна, як і український бізнес, втрачає через блокаду кордону до двох мільйонів євро. Тож парламент прийняв звернення до польського Сейму, у якому ми закликали новообраний Сейм Польщі до вирішення цієї проблеми, яка не має затьмарювати наші дружні взаємовідносини».

  • Сергій Доротич, голова всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємництва»:

«Від блокади потерпають всі. Немає сфери, де не задіяні імпортні товари, чи комплектуючі. Навіть, коли ми купляємо пачку українського молока – сама упаковка імпортна. Вся електроніка і комплектуючі – все імпортне. А прикро те, що ця електроніка використовується для обороноздатності, в тому числі».

Перегляди: 52