Головна Війна проти України Блокування українського зерна дозволяє путіну тягнути час й сподіватись, що так він...

Блокування українського зерна дозволяє путіну тягнути час й сподіватись, що так він виграє війну

За словами представників економічної еліти росії, президент путін бере участь у тривалій війні на виснаження й буде невпинно намагатися використовувати економічну зброю, наприклад, блокаду українського експорту зерна, щоб зменшити підтримку Києва з боку Заходу.

Як передає «ПроАгро Груп», про це у своїй редакційній статті пише The Washington Post.

путін «вірить, що Захід виснажиться», — розповів виданню на умовах анонімності російський мільярдер із хорошими зв’язками.  Спочатку путін не очікував сильної та об’єднаної відповіді Заходу, але зараз він намагається змінити ситуацію і вірить, що в довгостроковій перспективі він переможе, оскільки західні лідери вразливі до виборчих циклів, а громадська думка може змінитися за один день.

Ембарго на російський морський експорт нафти, оголошене Європейським Союзом цього тижня, не матиме значного впливу в короткостроковій перспективі», – зазначив один російський чиновник, близький до московських дипломатичних кіл. А речник кремля пєсков сказав в інтерв’ю The Washington Post, що населення країн ЄС відчуває вплив санкцій більше, ніж росія, що призвело до зростання криз.

Така позиція свідчить про те, що кремль вірить, що зможе перемогти Захід у витриманні впливу економічних санкцій. У путіна немає іншого вибору, окрім як продовжувати війну в надії, що зернова блокада України «приведе до нестабільності на Близькому Сході та спровокує новий потік біженців».

«Світ поступово впадає в безпрецедентну продовольчу кризу. Десятки мільйонів людей в Африці чи на Близькому Сході виявляться на межі голодної смерті — через Захід. Щоб вижити, вони втечуть до Європи. Я не впевнений, що Європа переживе кризу», – сказав у одному з інтерв’ю голова ради безпеки росії патрушев. Тому росія «не поспішає виконувати терміни» своєї військової кампанії в Україні.

Російські військові поступово досягають успіху на східному Донбасі, і путін вважає, що час на його боці. «Він дуже терплячий хлопець. Він може дозволити собі чекати шість-дев’ять місяців, оскільки контролює російське суспільство набагато сильніше, ніж Захід», – підкреслив мільярдер.

За словами економістів і російського чиновника, Кремль розцінив дипломатичні суперечки щодо умов нафтового ембарго як ознаку «хиткої єдності Заходу». Телефонні дзвінки путіну президента Франції і канцлера Німеччини дозволяє тому думати, що він «має важелі впливу», зазначив колишній урядовець США.

Перегляди: 3