Головна Інші ринки Ціни на каву у світі і в Україні ще більше зростуть

Ціни на каву у світі і в Україні ще більше зростуть

У світі шалено зросли ціни на каву, основна причина цього — низький урожай. Та і в Україні ціни на цей товар помітно зростають останні пів року.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на  «Новини.LIVE».

«Звичайно, що ціни на каву будуть зростати. Це світова тенденція, пов’язана з кліматичними умовами. І для України змінилася логістика. Бо був потік через Чорноморські порти, а зараз треба вести через Європу. Це значно збільшує витрати на перевезення. Це буде позначатися на цінах», – розповів економіст Олександр Хмелевський.

За даними Лондонської біржі, ціна на каву встановила рекорд і вперше за останні 15 років продукт коштує так дорого — ціна сорту Robusta на Лондонській біржі сягнула 2 815 доларів за тонну.

Деякі експерти вважають, що у світі, ймовірно, буде дефіцит продукту впродовж 2023-2024 років. Однак економіст Хмелевський радить робити прогнози від сезону до сезону.

«Я би так не забігав далеко наперед. Що зростуть ціни – це так, і це значить, що вони не впадуть. Будемо сподіватися, що врожай кави буде більший і ціни знизяться. Погода мінлива, цього року буде посуха і урожай буде значно нижчий, а наступного року буде хорошим, будемо сподіватися», – підсумував Хмелевський.

Перегляди: 7