Головна Економіка і аграрна політика Цьогоріч рослинництво буде беззбитковим, а прибутковість тваринництва знизиться

Цьогоріч рослинництво буде беззбитковим, а прибутковість тваринництва знизиться

Попри зниження виробничих витрат та поліпшення ситуації із логістикою, вирощування зернових у 2023 році залишалось в цілому збитковим. Ситуація з олійними культурами була дещо ліпшою: соняшник показав мінімальну збитковість, а соя та ріпак згенерували мінімальну прибутковість. Загалом, рівень рентабельності зернових та олійних культур покращився у 2023 році порівняно з 2022 роком, однак низькі світові ціни не дозволили галузі досягти відчутної прибутковості.

Такі висновки третього випуску дослідження «УКРАЇНА: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва», проведеного Мінагрополітики у співпраці з Українським клубом аграрного бізнесу (УКАБ) за підтримки Глобального фонду зі зменшення ризиків катастроф і відновлення (GFDRR), що його адмініструє Світовий банк, передає «ПроАгро Груп».

Добрива займали найбільшу частку в структурі витрат на гектар у 2023 році – від 17% до 28%. Відтак в умовах фінансових обмежень українські аграрії були змушені заощаджувати на цьому ресурсі вже другий рік поспіль. Навіть попри зниження цін, норми внесення добрив минулого року скоротились в середньому на 49%. Зниження цін спостерігалось й на інші основні матеріальні ресурси: насіння (-13% на га); засоби захисту рослин (- 22% на га при вирощуванні зернових, і  -16% на га – олійних культур); пально-мастильні матеріали (-31% на га). Крім того, господарства заощаджували при виробництві зернових завдяки використанню посівного матеріалу власного виробництва та зменшенню застосування деяких інсектицидів та фунгіцидів. 

Порівняно з 2022 роком, логістичні витрати на експорт у 2023 році зменшились: до портів Одеси – на 33%; до порту Констанца через річкові порти Дунаю – на 40%; і до портів Гданськ/Гдиня – на 42%. 

Вартість логістики за напрямками коливалася залежно від роботи одеських морських портів, блокування західних кордонів фермерами із сусідніх країн, атак на портову інфраструктуру тощо. В середньому у 2023 році на логістику припадало близько 21% від кінцевої ціни реалізації зерна, тоді як у 2022 році – 25%. 

У січні 2024 року морські порти Одеської області вперше за останні два роки випередили за рентабельністю експорту  румунський порт Констанца та польський Гданськ. В цілому перший місяць цього року був більш вдалим для агросектору у порівнянні з 2023 роком: завдяки налагодженню експорту морем ціни на продукцію в українських портах з урахуванням логістики стали привабливішими, ніж в європейських. Тож аграрії  можуть отримувати вищий рівень рентабельності, експортуючи через стабільно працюючі українські порти.

У 2023 році світові ціни на зернові та олійні були нижчими, ніж ціни у 2021 році. Після впливу війни, саме світові ціни залишаються найбільшим стримувальним фактором для відновлення прибутковості виробництва. 

На відміну від рослинництва, більшість продукції тваринництва була прибутковою протягом усього 2023 року. У січні 2024 року прибутковість виробництва молока зросла порівняно із середнім показником за 2023 рік завдяки зниженню цін на корми. Збільшився й рівень рентабельності виробництва м’яса птиці. Рентабельність яловичини та свинини навпаки зменшилась – переважно через зниження цін на м’ясо порівняно із середнім показником у 2023 році. 

У 2024 році очікується зростання рівня рентабельності для всіх видів зернових та олійних культур. За умови, що ситуація із безпекою та експортом морським транспортом не ускладниться, а ситуація на західних кордонах стабілізується. У 2024 році очікується зниження врожайності – приблизно на 4-5%. Здорожчає вартість елеваторних послуг через збільшення цін на електроенергію. Крім того, очікується незначне підвищення орендної плати за землю – приблизно на  5% до 125 USD/га у зв’язку з відкриттям ринку землі для юридичних осіб. 

Серед зернових мінімальну прибутковість матиме пшениця, тоді як кукурудза та ячмінь, ймовірно, залишаться збитковими. Водночас очікується, що всі види олійних культур стануть прибутковими. Якщо цей позитивний прогноз справдиться, очікуваний рівень рентабельності за результатами цього року все одно буде удесятеро нижчим, ніж у період до повномасштабного вторгнення. 

Щодо тваринництва, у 2024 році очікується падіння рентабельності всіх видів тваринницької продукції, оскільки витрати, зокрема на корми та електроенергію, зростатимуть швидше, ніж ціни на кінцевий продукт.  Дасться взнаки й прогнозоване зниження купівельної спроможності українців та девальвація гривні.

Перегляди: 57