Головна Ринок України Експорт/імпорт Цукор знову біле золото. Але чому не заробляємо?

Цукор знову біле золото. Але чому не заробляємо?

Український цукор закриває дефіцит цього продукту в ЄС, оскільки власні виробництва у Франції, Німеччині, Польщі не мають сировини через неврожай, що переслідує європейський буряк вже другий рік поспіль.

Річний експорт цукру з України зріс до 427 тис. тонн, хоча міг бути на третину більшим, якби не блокування з боку Кабміну, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Ліга. Бізнес».

«До червня ми нарощували постачання цукру в Європу. Він досяг 70 тис. тонн на місяць. Але в травні Кабмін ухвалив рішення заблокувати весь експорт цукру», – розповів керівник асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин.

У Кабміні обґрунтовували заборону на експорт цукру як реакцію на аномальне нарощування експорту, який загрожував дефіцитом цукру на українському ринку.

Хоча цукровики кажуть, що надавали урядовцям прогноз. Згідно з ним, поточних запасів цукру (понад 500 тис. тонн) вистачить з головою. А восени на країну чекає один з найкращих за останні роки врожаїв цукрового буряку.

Хай там як, але протягом трьох літніх місяців експорт цукру з України зупинився. Якщо виходити із середньомісячних постачань (50 тис. тонн), то загальний об’єм непроданого за кордон цукру становить близько 150 000 тонн. Скільки це в грошах?

За даними Офісу з розвитку підприємництва та експорту, загальний обсяг експорту цукру та солодощів за 8 місяців 2023 року становить $340 млн. З них на цукор припадає близько $300 млн. Таким чином, в обсягах недоотримана третина через блокування експорту коштує майже $100 млн.

Радує те, що заборона на експорт цукру пом’якшена – з серпня Кабмін надає квоти, але не дає свободу дій експортерам. При тому, що цьогоріч врожай буряку забезпечить виробництво не менш ніж 1,7 млн. тонн цукру.

«Таких обсягів достатньо, щоб забезпечити потреби як внутрішнього споживання, так і перевищити показники експорту. Адже дефіцит цукру в ЄС все ще не закритий», – зазначив Назар Михайловин.

Перегляди: 5