Головна Зберігання Дощова осінь підвищила вартість сушіння кукурудзи на елеваторах

Дощова осінь підвищила вартість сушіння кукурудзи на елеваторах

В Україні набирають обертів жнива кукурудзи тоді як вже кілька тижнів по всій країні йдуть дощі. В цих умовах зерно з поля надходить з великим відсотком зайвої вологи, яку перед закладанням врожаю на зберігання потрібно видалити. Разом з тим через подорожчання газу послуги сушки зерна на елеваторах зросли в ціні, тож аграрії вирішують, чи платити більше, чи перечекати дощову погоду, і тоді є шанс, що кукурудза сама висохне в полі, пише «ПроАгро Груп».

У скільки обійдеться сільгоспвиробнику сушіння кукурудзи за нинішніх цін, йдеться у матеріалі Latifundist.com.

«В середньому знизити вологість кукурудзи на 1% буде коштувати фермеру 200 грн./тонна. Щоб знизити на 5%, це відповідно 1000 грн. додаткових витрат на тонні. У розрахунку на 1 га при середній врожайності кукурудзи в 70 ц/га  – це вже 7 000 грн. на 1 гектар. Змушує задуматися» – розповів співзасновник DroneUA Валерій Яковенко.

Приблизно так саме рахує і виконавчий директор «КАЛІПСО» Антон Коробко, але зазначає, що на власному елеваторі сушіння зерна обійдеться все ж дешевше.

«Зараз в середньому ціна за тонно-відсоток коливається в районі 150-200 грн. По курсу НБУ, це $5. А тепер давайте порахуємо, у скільки нам обійдеться сушка, якщо потрібно з кукурудзи вологістю 24% (ви ж бачите, яка зараз осінь), висушити 10 тонно-відсотків? Тому я вірю в ціну $50/тонна для тих, хто возить на сторонній елеватор. Особливо з урахуванням нинішньої ціни на газ. Але в той же час на своєму сушка буде коштувати дешевше — приблизно $35/тонна», – зазначив Коробко.

Разом з тим, в компанії HarvEast зауважили, що вартість сушіння кукурудзи може коливатись, бо залежить від рівня вологості, з якою кукурудза надходить на елеватор. Це впливає на об’єм витрат палива і, в кінцевому підсумку, на ціну за 1 тонну сушіння.

«Ми провели опитування серед елеваторів і дійшли висновку, що сьогодні $50/т — це тільки витрати, щоб зняти 10% вологості з кукурудзи. Тому ми будемо скорочувати виробництво кукурудзи, бо вона буде зовсім нерентабельною» – поділилася планами комерційний директор HarvEast Тетяна Алавердова.

Перегляди: 12