Головна Новини Ринок України Дощова погода затримує сівбу, що вплине на структуру весняного сіву

Дощова погода затримує сівбу, що вплине на структуру весняного сіву

Цьогоріч квітень в Україні відзначився не лише значною кількістю опадів, але й майже відсутністю сонячних днів без дощів, які б дозволили ґрунту хоч трішки підсохнути. Це створює значну проблему з огляду на великий обсяг незавершених весняно-польових робіт, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію НААН України.

«По всій території країни пройшли тривалі опади, які у Київській області склали 27,8 мм (146,3% середньої багаторічної норми), у Вінницькій – 22,3 мм (124%), Львівській – 20,9 мм (131%), Харківській – 20 мм (123%). Максимально зволожений ґрунт і на Житомирщині. Водночас температура повітря була на 2,3-3,8 оС нижчою за норму та складала 8,5-10,8 оС», – розповіли у НААН.

Волога погода вимагає невідкладної обробки посівів озимої пшениці та інших злакових культур для захисту від хвороб, шкідників та бур’янів. Так, на посівах ранніх зернових культур оптимальних термінів сівби потрібно використовувати морфо регулятори,а посіви озимого ріпаку потрібно обробити інсектицидами для захисту від цвітоїду.

«Ці роботи потрібно провести, щойно дозволить погода. Основним критерієм повинен бути не загально прийнятий період – коли у 70% рослин сформоване перше міжвузля, а фізична можливість проведення робіт будь-яким способом», – наголосили в академії.

Крім того, вчені попередили про високі ризики майбутнього вилягання посівів, особливо на ґрунтах з високим рівнем родючості, сильним азотним фоном, засіяних високорослими сортами при висіві понад 5 млн. рослин на 1 га.

В НААН зазначили, що оптимальні терміни сівби ярого ячменю, гороху, кукурудзи та цукрових буряків завершуються, тому деякі виробники будуть змушені змінити структуру посівів та збільшити площі сівби сої та соняшника.

Перегляди: 4