Головна Тваринництво Молоковиробництво Експерти прогнозують зростання попиту на молочну продукцію в Україні

Експерти прогнозують зростання попиту на молочну продукцію в Україні

Внаслідок розв’язаної росією повномасштабної збройної агресії попит на молоко та молочні товари в Україні постраждав більш суттєво, ніж його пропозиція. Про це йдеться у підготовленому агентством «Інфагро» інформаційно-аналітичному бюлетені «Зміни в молочній галузі за рік війни», передає «ПроАгро Груп».

Так, порівняно з 2021 роком, у 2022 році внутрішня потреба товарного ринку (в еквіваленті сирого молока) впала на 27% порівняно зі зниженням обсягів переробки сировини на 17%.

«Така жахлива динаміка, передусім, пов’язана з демографічними змінами,спричиненими війною та окупацією українських територій. Також вагомим фактором зменшення молочної потреби були економічні причини, в т.ч.загальне зниження купівельної спроможності населення та висока інфляція», – зазначається в бюлетені.  

Втім, інфляція торік одночасно й підтримувала продажі молочної продукції порівняно з іншими товарами: зростання гуртових цін свіжої молочної категорії була значно нижчою за рівні загальної споживчої інфляції в Україні.

На поточний рік очікується покращення споживання молока і молокопродуктів. Позитивні прогнози для галузі побудовані на низькій базі 2022 року та проєкції поліпшення демографічної ситуації в країні. Крім того, різниця попиту та пропозиції, як і минулого року, зумовлює необхідність збереження відповідних темпів експорту молочних товарів й цьогоріч.

Перегляди: 10