Головна Ринок України Експорт/імпорт Експорт молокопродуктів у березні не знизився, а виручка зросла

Експорт молокопродуктів у березні не знизився, а виручка зросла

У березні українські експортери поставили на зовнішні ринки майже стільки же молочної продукції, що і в лютому. У порівнянні з минулорічним періодом обсяги експорту скоротилися, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

За попередніми даними Держстату, в березні 2024 року Україна експортувала 8,55 тис. тонн молочних продуктів на суму $18,08 млн. Натуральні обсяги експорту залишилися майже на рівні лютого поточного року (+0,35%), але скоротилися на 11% порівняно до березня 2023 року. Грошова виручка за поставлені товари збільшилась на 8% порівняно до лютого 2024 року, але скоротилася на 12% порівняно до березня 2023 року.

У першому кварталі 2024 року було експортовано 25,3 тис. тонн молочних продуктів на суму $49,45 млн., що на 5% менше в натуральних обсягах і на 13% менше в грошовому еквіваленті у порівнянні з січнем-березнем 2023 року.

Головними експортними категоріями в березні в грошовому еквіваленті були наступні товари:

  • молоко та вершки, згущені – 28%;
  • сири – 22%;
  • морозиво – 20%;
  • масло вершкове – 14%.

«У березні купівельна активність на зовнішніх ринках була не досить активною. На поточний момент українська молочна продукція не досить приваблива в ціні. Молокопереробні підприємства зауважують, що через занадто високу ціну на молоко-сировину на внутрішньому ринку їм складно конкурувати з готовою продукцією на зовнішніх ринках. Ситуація може змінитися, якщо запаси вершкового масла в Україні будуть збільшуватися в умовах сповільнення попиту на внутрішньому ринку, а ціни на товар падати», – прокоментував аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Перегляди: 72