Головна Ринок України Експорт/імпорт Експорт продукції переробки продукції зростає швидше, ніж постачання сировини, – Тарас Качка

Експорт продукції переробки продукції зростає швидше, ніж постачання сировини, – Тарас Качка

Україна нарощує експорт продукції з доданою вартістю значно вищими темпами, ніж постачання за кордон сировинних товарів.

Про таку тенденцію розповів заступник міністра економіки – Торговий представник України Тарас Качка, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

За його словами, певне зміщення акцентів, за його словами, відбулося ще до великої війни. Після масштабного російського вторгнення, на тлі проблем із логістикою, багато бізнесів повністю оновили підхід, розуміючи, що за рахунок доданої вартості можна заробляти більше на постачанні менших обсягів товару.

 «Так, на фоні мільйонів тонн експорту пшениці збільшення продажів за кордон борошна лише на кілька десятків тисяч тонн начебто не вражає. Але, тим не менше, – це зростання на десятки відсотків порівняно навіть із довоєнним періодом. Важливо також те, що такі постачання здійснюються переважно до Європи, до багатших ринків із кращими цінами. І тому наша торгова статистика підтверджує, що експорт продукції з доданою вартістю нарощується значно вищими темпами, ніж постачання сировинних товарів», – констатував заступник міністра.

Водночас він визнав, що обсяги українського експорту агросировини ще довго залишатимуться значними. І швидко перевершити такий вал переробленою продукцією неможливо. До того ж, у світі є попит саме на сировину.

«Наприклад, світова тенденція зараз – продаж ВРХ живою вагою, а не відразу фасованої охолодженої чи замороженої яловичини. Наш же інтерес у тому, щоб збільшувати експорт вже порізаної та обробленої яловичини. І ці два тренди діють одночасно. Це не означає, що маємо говорити про якісь проблеми. Просто треба вивчати ринки і правильно розставляти акценти», – пояснив торговий представник.

Він спрогнозував збільшення в Україні частки перероблених товарів з високою доданою вартістю. І водночас запевнив у готовності держави підтримувати експорт абсолютно всіх товарів, не обмежуючи штучно постачання сировини.

Перегляди: 1