Головна Економіка і аграрна політика ФДМУ завершив створення першого державного оператора сільгоспземель

ФДМУ завершив створення першого державного оператора сільгоспземель

Фонд держмайна завершив процес корпоратизації ДП «Фонд аграрних інвестицій». На його базі створено товариство з обмеженою відповідальністю «Державний земельний банк».

Про це повідомив голова ФДМУ Віталій Коваль, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на LIGA.Бізнес.

«Це унікальний досвід для України, адже вперше державне підприємство перетворилося на ТОВ, стовідсотковим власником якого є держава», – заявив Коваль.

Створення ТОВ «Державний земельний банк» – завершальний етап у реалізації проєкту «Земельний банк» перед стартом перших онлайн-аукціонів з оренди державних земель. Завдяки Земельному банку аграрії зможуть орендувати державні землі через онлайн-аукціони на платформі «Прозорро.Продажі».

Переможці аукціонів матимуть можливість укласти договори оренди державних земель строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних. Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативної грошової оцінки землі.

Фонд держмайна розраховує, що відкриття ринку оренди держземель через Земельний банк уже на першому етапі принесе до бюджету додатково 1 млрд. гривень, а у разі залучення всіх земель ця сума може зрости до 8 і більше млрд. гривень.

Перегляди: 6